Za domačo žival si izberite ježa
| Članek je bil prebran 1,490 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Za ježa ne moremo ravno reči, da je ena izmed bolj običajnih hišnih ljubljenčkov. V resnici si ga za domačo žival omisli le malo ljudi, bolj pa smo ga pri nas vajeni v naravi. Jež je v naravi velik med 22 in 30 cm, tehta pa nekje med pol kile in 1900 g. Na koncu telesa se nahaja kratek repek. Na hrbtu je prekrit z rjavimi iglicami, na glavi in trebuhu pa ima grobo dlako. Oči so majhne, uhlji pa kožnati in okrogli. V naravi ga je najlažje najti na robovih gozdov, kjer je veliko grmovja, pa tudi v parkih in vrtovih. Jež običajno živi nekje do nadmorske višine 2000 m nad morjem. V naravi se jež prehranjuje pretežno z manjšimi žuželkami, polži, deževniki, z mladimi mišmi ali žabami, s plazilci, je pa tudi sadje. Samica koti enkrat do dvakrat letno, v leglu pa je običajno od 2 do 10 slepih mladičev. Mladiči postanejo samostojno že po samo 6 tednih. Pri vzreji mladičev pomaga tudi samec.

jež domača živalJež domača žival

Kot že omenjeno, pa je jež lahko tudi domača žival oziroma hišni ljubljenček. Čeprav si ježa, zaradi ljubkega smrčka in klobčiča, v katerega se spretno zvije, ni ravno težko predstavljati v vlogi domačega hišnega ljubljenčka. Najbolj razširjena vrsta ježev, katere si ljudje omislijo v vlogi domače živali, so afriški beloprsi ježi. Da bi bilo ježu v vašem domu tudi kar se da lepo, je potrebno zanj primerno poskrbeti.

Kako primerno skrbeti za domačo žival ježa?

V stanovanju ali hiši je potrebno ježu urediti dom. Bivališče, ki mu ga pripravimo, mora čim bolj posnemati naraven življenjski prostor ježa. To pomeni, da mu pripravimo brlog iz vej in listja. Ježa mnogi vrtičkarji udomačijo tako, da ga s priboljški navadijo, da se redno vrača na njihove vrtove, kjer koristno odstranjuje presežek škodljivcev, ki bi se sicer spravili na pridelek. Beloprsi afriški jež je od ježa, ki ga navadno srečujemo v naravi, nekoliko manjši. Takšnega hišnega ljubljenčka je najbolje kupiti pri rejcih, saj so ti ježi že navajeni človeka in jih je lažje udomačiti. Sicer so ježi dokaj nezaupljivi in lahko v človeku vidijo plenilca, zato je z njimi potrebnega veliko potrpljenja in skupno preživetega časa, da za ježa nato lahko rečemo, da je udomačen. Jež kot domača žival sicer velja za dokaj nezahtevnega, toda kljub temu so te male živalice lahko zelo navihane in živahne. Posebno pozornost je potrebno nameniti pripravi kletke, ki mora biti za ježa velika vsaj nekje 50 x 100 cm. Manjša kletka je za ježa preveč utesnjujoča.  V kletko se nato namesti več elementov, med drugim: hiška, kolo, kotni wc (podobno kot pri hišnih zajčkih), posoda za hrano, voda, igrače, tuneli za igro (lahko rolice od wc papirja), ipd. Ker je pripomočkov v kletki lahko precej, je toliko pomembneje, da za ježa pripravite dovolj prostorno kletko, v kateri se bo počutil prijetno. Ježu je potrebno kletko tudi postlati, za kar je najbolje izbrati kar žagovino, lahko pa tudi lesene pelete. Ježe se običajno hrani z mačjimi briketi (za mačje mladičke), kot priboljšek pa bodo hišni ježki zelo veseli tudi čričkov. Občasno jim lahko ponudimo tudi sadje, zelenjavo, kuhano perutnino, kuhano jajce, ipd.

Več o ježu pa si preberite še tule.

Vas zanima tudi članek o eko vrtnarjenju? Več!

© 28. 05. 2018 - RockinMacres.com. Oglaševanje.