Najbolj priljubljene pasme psov in njihove lastnosti
| Članek je bil prebran 903 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Slovenci na splošno veljamo kot veliki ljubitelji psov. Pri nas najdemo domala vse poznane pasme psov, prav tako pa se mnogi odločajo tudi za mešančke, ki so znani kot zelo ubogljivi, pametni in zdravi. Pri pasemskih psih se namreč zaradi genetike pojavlja več bolezni, ni pa pravilo. Nekatere pasme so načeloma bolj podvržene raznim zdravstvenim tveganjem, spet druge so glede tega precej neobčutljive. Poglejmo si, katere pasme psov so najbolj priljubljene pri nas in katere so njihove najbolj prepoznavne karakteristike.

zivalice.siZlati prinašalec

Zlati prinašalec je ena izmed najbolj razširjenih in priljubljenih pasem. Zlati prinašalci imajo zelo prijazen karakter, so družabni psi in ne zahtevajo posebne nege. Idealni so za družine z otroci, saj so do otrok zelo potrpežljivi in igrivi. Primerni so tako za tiste, ki imajo radi daljše sprehode, kakor za lastnike, ki za dolge sprehode nimajo časa. Posebna odlika teh psov je njihova zlato rumena dlaka, ki terja več pozornosti, česanja in nege.

Labradorec

Labradorec ima zelo prijeten in živahen karakter. Ti psi ljubijo vodo, so prilagodljivi in zelo zvesti. Zaradi njihove bistroumnosti in inteligence je  te pse zelo lahko šolati in vzgajati. Na svojega lastnika je močno navezan in mu želi v vsem ugoditi. Labradorci so zelo prijazni in potrpežljivi tudi do otrok, kljub temu pa so tako veliki, da morajo biti odrasli pri igri otrok s to pasmo vedno prisotni – labradorec je namreč tako velik, da lahko manjše otroke pri igri prevrne. Labradorci se običajno zelo dobro razumejo z ostalimi domačimi živalmi in drugimi psi, prav tako so zelo odprti tudi do tujcev (obiskovalcev). Oglejte si, kako izgleda: video!

Bernski planšarski pes

Bernski planšarski pes je pogosto prva izbira za vse tiste, ki z vzgojo psov še nimajo izkušenj. Odličen je torej za začetnike, saj ne terja veliko znanja o psih. idealen lastnik je nekdo, ki ni  močno fizično aktiven, primerne so tudi družine z otroci, saj se z najmlajšimi ti psi zelo dobro ujamejo. Ti psi so zelo zvesti, vdani, prijazni in ljubeznivi. Dobro se prilagodijo različnim življenjskim slogom in družinskim okoljem. So zelo uravnovešeni in nikoli, ali le izjemoma, agresivni. Ker gre za družabne pse, imajo radi veliko pozornosti in človeške družbe. Do lastnikov znajo biti zelo zaščitniški, kljub temu pa se dobro ujamejo tudi z obiskovalci ter drugimi psi. Zaradi inteligence so zelo lahko vodljivi in jih je enostavno šolati.

Sibirski haski

Ta pasma je zelo priljubljena zaradi videza tega psa, ki deluje zelo elegantno. So pa sibirski haskiji primerni za bolj izkušene lastnike, ki imajo z vzgojo psov že določene izkušnje. Ta pasma je idealna za športnike oziroma fizično aktivne ljudi, navadijo pa se tudi življenja v družinskem okolju. Radi živijo v skupini z drugimi psi. So igrivi, ljubeči in zelo aktivni, na svojo družino so izjemno navezani. V mladih letih lahko ti psi delujejo zelo nevzgojeno, saj imajo hiperaktiven značaj. Z leti se nekoliko umirijo in so lažje vodljivi. Postanejo zadržani in bolj dostojanstveni. Zelo so poslušni in inteligentni, znani so tudi po tem, da so človeku zelo prijetna družba. Sibirskega huskija si ne omislite, če od psa želite čuvaja – ta pasma namreč prijazno sprejme praktično vse. Ker imajo radi človeško družbo, jih ne smemo predolgo puščati samih, saj lahko iz dolgočasja naredijo veliko škode (raztrgajo blazine, poškodujejo kavč ali pohištvo, itd.). Čeprav so veliki psi, v resnici pojedo zelo malo. Niso ravno ljubitelji perjadi in lahko kokoši ali druge perjaste živali poškodujejo, celo zamorijo.

Ste vedeli, da si za domačo žival lahko izberete tudi ježa? Več si preberite v prispevku!

© 28. 05. 2018 - RockinMacres.com. Oglaševanje.