Prenova stanovanja – kje začeti?
| Članek je bil prebran 419 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Ste ravno kupili ali podedovali stanovanje, ki ga želite prenoviti? Če se prenove lotevati povsem prvič, se lahko zgodi, da ne veste točno, kje bi sploh začeli. Pri tem je pomemben vidik predvsem vaša finančna zmožnost, saj je od tega odvisno, ali se lahko prenove lotite naenkrat in celovito ali pa se je boste morali lotiti postopoma. Razlika je tudi v tem, ali med prenovo bivate v stanovanju ali pa se boste vanj vselili šele, ko bo prenova končana. Pa si najprej poglejmo, kako se lotiti celostne prenove, v kolikor to dopuščajo finance in v stanovanju še ne bivate!

obnova domaCelovita prenova stanovanja po korakih

V kolikor torej to dopuščajo finance in vaše bivalne zmožnosti, se je najbolje prenove lotiti naenkrat in celovito. S tem si prihranite veliko skrbi in živcev, saj za marsikoga ni hujšega, kakor živeti sredi gradbišča – v prahu, med nedokončanimi stenami, itd. Celovite prenove se je najbolje lotiti po naslednjih korakih:

  1. Najprej se prenovi vse, kar je »v« stenah. To pomeni vse instalacije oziroma napeljave (elektrika, vodovod, ogrevalni sistem, itd.) in stavbno pohištvo (okna, vrata, itd.)
  2. Sledi prenova sten. Nekatere stene se podrejo, druge se postavijo na novo ali drugače. K temu sodi tudi kitanje, brušenje, beljenje, nameščanje ploščic, itd.
  3. Povsem na koncu se lotimo še talnih oblog. Ko so stene enkrat fiksno postavljene, temu prilagodimo tudi talne obloge.
  4. Šele povsem na koncu je na vrsti izbira notranje opreme.

Dela je najbolje nadzorovati osebno ali pa nadzor prepustiti nekomu, ki mu zaupamo. Sicer gre lahko marsikaj po zlu. Finančno večji zalogaj je gotovo celovita prenova kopalnice in pa kuhinje, kjer je veliko brskanja po stenah in zamenjav instalacij. Povsem na koncu prenove je na vrsti še izbira dekorja, a to je že tema za drug prispevek.

Prenova po etapah in postopoma

Verjetno bi se le malokdo izmed nas odločil za tovrstno prenovo, če bi mu finančne možnosti omogočale hitrejšo in celovito prenovo, katere rezultat bi bilo prenovljeno stanovanje, ki samo še čaka na to, da se vanj vselimo. Postopna prenova je za lastnike oziroma za vse družinske člane običajno precej stresna. Pomeni veliko prilagajanja, prahu, hrupa pa tudi začasno neuporabo nekaterih delov stanovanja (pri prenovi kopalnice tako lahko računate na to, da tuša, wc in pipe nekaj časa ne boste mogli uporabljati – nekje med 7 in 14 dnevi). Ker nekateri prostori zahtevajo bolj temeljito prenovo in pomenijo več gradbenih posegov, se je pred vselitvijo v stanovanje smiselno lotiti predvsem prenove instalacij, kopalnice, talnih oblog in seveda sten. To je nekakšno ogrodje stanovanja, ki ga je naknadno precej težko spreminjati, v primeru naknadnega rušenja sten ipd. pa je v njem celo nemogoče bivati. Zato se je večjih posegov v samo ogrodje bolje lotiti povsem na začetku. Še najmanjša skrb je pri prenovi izbira notranjega pohištva –  kavč ali jedilno mizo lahko kadar koli zamenjate in odnesete iz stanovanja, medtem ko je npr. okna ali notranja vrata precej težje zamenjati brez gradbenih posegov, mojstrov, prahu in seveda, večnega spremljevalca prenov, hrupa.

Če se zanimate za menjavo vrat, si oglejte tudi kvalitetna vrata AJM.

Pri postopni prenovi si je zato zelo pomembno določiti prave prioritete. Že pred vselitvijo se lotite prenove sten, talnih oblog, instalacij in ostalih večjih gradbenih posegov. Nekateri kasneje brez izselitve praktični niso mogoči. Nekateri pa so lahko za bivanje zelo neugodni – npr. predstavljajte si, da bivate v stanovanju, pa bi želeli zamenjati vse talne obloge. Nastopi vrsta problemov, npr. kam z vsem pohištvom, kako bo bivati v prahu, koliko časa po novih talnih oblogah ne bo moč hoditi (npr. če se odločite za oljen parket, ipd.). Skratka, včasih lahko največ privarčujemo s tem, da se ob pravem času lotimo pravih posegov. Tudi, če se zdi, da bi bilo kasneje kaj bolj cenovno ugodno ali enostavno prenoviti.

Preverite, ali se bolj splača kupiti plastična ali lesena okna? Več!

© 28. 05. 2018 - RockinMacres.com. Oglaševanje.