Se bolj splača kupiti plastična ali lesena okna?
| Članek je bil prebran 755 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Lesena okna so bolj zelena izbira, a so dražja. Plastična okna so cenovno dostopnejša, a so iz umetnega materiala in ne dihajo. Lesena okna je potrebno negovati in vzdrževati, plastična pa se samo tu in tam očisti. So vam takšni argumenti za in proti znani? Tudi sami morda premlevate, kaj bi bilo bolje storiti in kakšna okna bi se bolj splačalo kupiti? Ker se kupci stanovanjskih objektov (stanovanja in hiše) največkrat odločajo ravno med lesenimi in plastičnimi okni, vam predstavljamo nekaj manj poznanih dejstev o obeh vrstah oken, da bi bila dilema manjša in izbira lažja.

okna ajmZeleno okno

V kolikor želimo svoj dom opremiti v koraku s trenutnimi trendi na področju gradnje, toplotne izolativnosti in razvoja stavbnega pohištva, potem je favorit gotovo leseno okno. Lesena okna so namreč zelena okna, kar pomeni, da so taka okna ekološke kvalitete. Za njihovo izdelavo je torej uporabljen kakovosten les, proizvodnja oken je varčna in ekološko čista, pot, ki jo tak les potrebuje do proizvodnje, je kar se da kratka, itd. Po drugi strani naj bi bila zelena okna kvalitetna tudi iz ekonomskega vidika. To pomeni, da je investicija čim nižja, proizvodna cena pa kar se da ugodna. Večina tistih proizvajalcev, ki želi slediti tovrstnih trajnostnim trendom razvoja, se v zadnjih letih trudi predvsem izboljšati toplotno izolativnost oken. To pomeni, da so lesena okna vse bolj varčna izbira, čeprav je začetna cena običajno višja, kakor če se odločimo za klasična plastična okna.

Cena ne laže

Poznate znano reklo, da cena ne laže? No, to v določenem smislu velja tudi pri izbiri stavbnega pohištva. Res je – lesena okna so dražja izbira kakor plastična okna. Toda, čim pogledamo, kako energetsko varčna so posamezna okna, lahko hitro ugotovimo, da z lesenimi okni na dolgi rok lahko privarčujemo precej več kakor s klasičnimi plastičnimi okni. Slabost slednjih je predvsem to, da ne dihajo in zahtevajo precej zračenja (dva do trikrat dnevno). S tem seveda iz stanovanja ali hiše izgubljamo tudi toploto, ki jo je potrebno nadomestiti z več dogrevanja. Seveda se zračenju ne moremo povsem izogniti niti z lesenimi okni, toda s to bistveno razliko, da les diha že sam po sebi in je zato potrebnega manj zračenja. Lesena okna pomenijo tudi manj možnosti za nastanek kondenza in plesni. Začetna cena lesenih oken je torej zares višja od cene plastičnih, toda po drugi strani obstaja velika verjetnost, da bo začetna razlika v ceni skopnela, pa tudi, da bomo z izbiro lesenih oken pri njihovi uporabi zelo zadovoljni. Mnogi strokovnjaki tudi opozarjajo, da so lesena okna sicer dražja, a so bolj varna (pasivna protipožarna varnost), bolj dimenzijsko stabilna in uporabniku omogočajo prijetnejšo bivalno klimo. Ker dihajo, je zrak v notranjosti doma tudi boljši – bolj čist, zdrav in svež, kar vpliva tudi na manj pojavov bolezni, okužb, slabšega psihičnega počutja, itd. Končna razlika v ceni med lesenimi in plastičnimi okni je seveda odvisna tudi od tega, kako kakovostna okna primerjamo med sabo (npr. ali so dvo- ali troslojno zastekljena, ipd.). O tem, kako je s kvalitetnimi okni torej mogoče veliko prihraniti pri strošku ogrevanja, si preberite tudi tukaj.

Če želite izbirati med najbolj kvalitetnimi plastičnimi in lesenimi okni pa pokukajte tukaj: AJM Slovenija.

© 28. 05. 2018 - RockinMacres.com. Oglaševanje.