Kako hitro se povrne investicija v toplotno črpalko?
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Pri vseh več novogradnjah pa tudi prenovah starogradenj se lastniki odločajo za investicijo v toplotno črpalko. Kljub temu pa se marsikdo zanjo še vedno ne upa odločiti, saj je začetni strošek investicije kar precejšen, zato niso prepričani, da se jim bo investicija v življenjski dobi črpalke tudi zares povrnila in izplačala. Kljub temu so najbolj grobe ocene prihranka pri ogrevanju precej prepričljive. Tako naj bi s toplotno črpalko prihranili kar 2/3 stroškov za ogrevanje, če tak način ogrevanja primerjamo s klasičnimi (olje, zemeljski plin, elektrika,…). Povrh vsega pomeni toplotna črpalka tudi manjše onesnaževanje okolja, še zlasti, če tudi elektriko, ki poganja toplotno črpalko, pridobivamo iz zelenih virov.

airabelaAli se investicija v toplotno črpalko povrne?

Marsikdo ne ve, da je povprečna življenjska doba toplotne črpalke kar 20 let ali več, če pa se zamenjajo vitalni deli črpalke (npr. kompresor), se ta predvidena življenjska doba lahko še podaljša. To pomeni, da je doba za povračilo začetne investicije kar precejšnja, pri čemer variira glede na različne vrste toplotnih črpalk in tudi glede na to, kakšna je toplotna izguba objekta. Kot najbolj ugodne se pri začetni investiciji izkažejo toplotne črpalke zrak/voda, nekoliko dražje so zemlja/voda, najdražje pa voda/voda. Tudi iz vidika posega v okolje ali gradbeni objekt, je ta najmanjši pri tč zrak/voda.  Vendar pa ima ta črpalka nekoliko slabši izkoristek kakor drugi dve vrsti toplotnih črpalk. Strokovnjaki zato priporočajo, da je potrebno pred investicijo v toplotno črpalko narediti izračun, v katero vrsto toplotne črpalke se v našem primeru splača investirati. Na splošno velja, da se tč zrak/voda iz tega vidika najbolje obnesejo pri ogrevanju stanovanj ali manjših hiš. Taka črpalka zelo hitro povrne investicijo tudi, ko gre za hiše z malimi toplotnimi izgubami (gre za t.i. energetsko varčne hiše). Pri večjih stanovanjskih hišah in objektih je bolje razmisliti o tč zemlja/voda ali voda/voda, v kolikor je na razpolago vodni vir.

Ker po montaži toplotne črpalke navadno ni dodatnih stroškov vzdrževanja, se toplotne črpalke iz finančnega oziroma stroškovnega vidika izkažejo tudi na tem področju. Med različnimi alternativnimi viri ogrevanja so toplotne črpalke gotovo najbolj zanimive. Začetna investicija običajno presega 6000 eur, če pa želimo investirati v tč, ki ima zares visok izkoristek in je zelo kvalitetna, potem lahko investicija hitro naraste in celo preseže 15 tisočakov. To je seveda velika vsota, ki jo je v življenjski dobi tč težko v celoti povrniti.

Sklep

Po vsem zapisanem, pa se pri primerjavi stroškov ogrevanja s toplotno črpalko ali drugimi viri ogrevanja, hitro pokaže, da so s tč stroški ogrevanja v nekaterih primerih več kot prepolovljeni. Tako npr. za kurilno olje srednje velika hiša porabi okoli 2000 – 3000 eur na kurilno sezono, s toplotno črpalko pa se na kurilno sezono porabi okoli 800 eur. To je strošek elektrike, ki se ob uporabi toplotne črpalke seveda poveča. Sklenemo lahko, da se investicija v toplotno črpalko na splošno povrne v življenjski dobi naprave, s tem, da ne izberemo ravno najbolj tehnično dovršene toplotne črpalke za 15 ali več tisoč evrov. Tale spletna stran vam lahko s koristnimi informacijami pomaga do pravih odločitev.

Preberite tudi, kako lahko s kakovostnimi okni privarčujemo pri strošku ogrevanja. Več!

© 28. 05. 2018 - RockinMacres.com. Oglaševanje.