Nasveti pri nakupu uvoženega avtomobila
| Članek je bil prebran 467 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Ko kupujemo avtomobil, imamo dve možnosti – ali kupimo novega (npr. novega citroen c elysee, opel astro, golfa, itd.) ali pa se odločimo za nakup rabljenega vozila. Številni kupci rabljenega vozila so pri tem pozorni predvsem na to, da je prejšnji lastnik prvi lastnik avta in da je njegovo poreklo slovensko. Na žalost mnogih kupcev, pa je danes vse več rabljenih vozil uvoženih tudi iz drugih držav EU, npr. iz Italije, Nemčije, Francije, itd. Nekateri izmed njih so povsem brezhibni, tehnično ustrezni in primerni za še številne kilometre po naših cestah, spet drugi so vprašljive kvalitete, samo lepotno popravljeni in lahko za kupca, po opravljenem nakupu predstavljajo velik in nepričakovan strošek. Ker je o kvaliteti vozila, ki so ga uvozili v našo državo, včasih težko sklepati na podlagi videza, je na ogled rabljenega vozila vedno pametno s sabo vzeti tudi mehanika ali koga, ki se na avtomobile bolje spozna, da vam lahko svetuje in preveri, ali vse zares deluje brezhibno. Žal se prevare vedno dogajajo, predvsem pogoste so na področju prevoženih kilometrov, saj številnih uvoženim vozilom preprodajalci kilometre zavrtijo nazaj, da izgledajo manj obrabljeni. Pa si poglejmo, na kaj vse je potrebno biti pozoren, ko se odločamo o nakupu rabljenega, povrh vsega pa še uvoženega vozila iz tujine.

uvoz avtomobilaPred nakupom dobro preglejte dokumentacijo

Strokovnjaki opozarjajo, da do zapletov in razočaranja pri nakupu rabljenih uvoženih vozil pogosto pride zaradi tega, ker se kupci nakupa lotijo na napačen način. To pomeni, da dokumentacije uvoženega avtomobila ne pregledajo temeljito, kar je osnovni pogoj za nadaljevanje nakupnega postopka. Dokumentacija je zelo pomemben vir informacij, saj nam pove verodostojne informacije o številu lastnikov, o tehnični brezhibnosti oziroma ustreznosti vozila, itd. Pri vozilih, ki so že registrirani v Sloveniji, je preverba bistveno lažja, kakor pri uvoženih vozilih. Dokumentacija uvoženega vozila je namreč pogosto omejena le na kopije izvozne dokumentacije za vozilo, kar dela preverbo bistveno zahtevnejšo in manj zanesljivo. Kljub temu obstajajo podatki, ki so verodostojni, tudi ko gre za uvožena vozila, ki jih v Sloveniji še niso registrirali. Tako je npr. v Belgiji povsem normalno, da ima vsak prodan rabljen avtomobil dokument, ki se imenuje Car-Pass, na njem pa so zapisane vse pomembne informacije o vozilu, med drugim tudi realno število prevoženih kilometrov, ki je pogosto eden izmed tistih podatkov, ki najbolj zanimajo številne kupce. Da bi lahko temeljito pregledali dokumentacijo vozila potrebujemo prometno dovoljenje vozila ali kopijo odjavljenega prometnega dovoljenja (če avto še ni registriran v Slovenji) – v kolikor vam prodajalec rabljenega uvoženega vozila slednjega ne more zagotoviti oz. pokazati, je to že znak, za preplah in potrdilo o skladnosti (homologacija) – če tega vozilo nima, vam ga naj prodajalec na lastne stroške pred nakupom zagotovi.

Najprej se moramo seveda prepričati, da pregledujemo dokumentacijo o avtomobilu, ki ga kupujemo. To najlažje ugotovimo tako, da v prometnem dovoljenju poiščemo točko E (identifikacijska številka). Ta mora ustrezati točki E na samem potrdilu o skladnosti vozila in tudi številki VIN (gre za Vehicle Identification Number). VIN se lahko nahaja na različnih mestih v samem oz. na samem avtomobilu. Preglejte spodnji del vetrobranskega stekla,  pod prostorom za noge spredaj ali pa na B-stebričku vozila. V kolikor si številke na dokumentih in v samem vozilu niso enake, je treba iskati razloge za to, saj to ni običajno. Možno je, da gre za povsem človeško napako (ko referent vnese napačno VIN številko), ki pa jo mora odpraviti prodajalec, na svoje lastne stroške.

Drug pomemben podatek najdemo na potrdilu o skladnosti – poglejte ali se številka tega potrdila začne s SA ali z A – to je znak, da je bil dotičen avto prvič registriran v Sloveniji. V kolikor se to potrdilo prične s črkama SB, pa je to znak, da je bilo vozilo prvič registriramo v tujini in nato naknadno uvoženo k nam. Na ta način se lahko sami in zanesljivo prepričamo o prvi registraciji oziroma preverimo, da avtomobil ni bil uvožen.

Pomembno je tudi, da temeljito preverimo, da je prodajalec avtomobila tudi naveden v prometnem dovoljenju. V primeru, da ni, je to navadno znak, da gre za preprodajalca z vozili (le redki so primeri, da bi bil razlog za to ta, da npr. prodajalec prodaja vozilo o tete, itd.). Prav tako se morata ujemati tudi datuma pod točko B in »A (gre za podatka o prvi registraciji in prvi registraciji v Sloveniji). Če se datuma ne ujemata, je to zanesljiv podatek, da je vozilo uvoženo.

Podatke o vozilu si je mogoče ogledati tudi elektronsko. Za uvožena vozila je pomembna predvsem točka Registracija v tujini, kjer je mogoče preveriti državo, v kateri je bilo vozilo predhodno registrirano, prav tako je tu mogoče potrditi, ali je bilo vozilo uvoženo ali ne. Najbolje je nek avtomobil preveriti preko elektronskega vpogleda že pred samim fizičnim ogledom. Na ta način namreč lahko hitro izločimo neprimerna vozila, tako pa prihranimo čas in denar. Za preverbo potrebujemo le registrsko številko vozila in številko prometnega dovoljenja. V kolikor teh podatkov prodajalec ne želi posredovati, je to sumljivo in že precej zanesljiv znak za previdnost.

Varen nakup je temeljit nakup

Kupci se bodo očitno morali privaditi na to, da je pogoj za varen nakup temeljita preverba dokumentacije vozila, še posebej v primeru rabljenih ali celo uvoženih, še neregistriranih vozil. Le na tak način je mogoče priti do verodostojnih informacij o vozilu, prav tako pa smo lahko po preverbi prepričani, da smo za svoj denar zares dobili najboljše. V kolikor pri preverbi ugotovimo, da nas je želel prodajalec s podatki kakor koli zavajati, se je takšnega nakupa bolje na široko izogniti.

Preberite si tudi naš prispevek o Citroenu Jumper.

© 28. 05. 2018 - RockinMacres.com. Oglaševanje.