Želite biti višje v Googlu? Nič lažjega!
| Članek je bil prebran 462 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Že vrabci na strehah čivkajo, da je za razvrščanje spletnih strani v Googlu »kriv« napreden algoritem, ki pri razvrščanju upošteva različne signale, na podlagi katerih lahko sklepa, kako kvalitetna in za uporabnike uporabna je določena spletna stran. Roko na srce, veliko vsebin, ki jih najdemo na spletu, so podvojene, kopirane, neizvirne, celo netočne. Svet se je v zadnjem času začel vse bolj zavedati tudi problema lažnih novic, ki uporabniku lahko postrežejo z netočnimi, lažnimi in zavajajočimi informacijami. Jasno je, da se proti temu želijo boriti tudi pri Googlu, zato se njihov algoritem oziroma sistem, po katerem se kvalitetna in relevantna vsebina loči od tiste, ki to ni, vseskozi spreminja, posodablja in razvija. Signalov, na podlagi katerih, naj bi Google razvrščal spletne strani je veliko, nekateri trdijo, da celo preko 300. Če bo šlo proizvajanje vsebine količinsko naprej v takem tempu kakor doslej, ali celo hitreje, potem se zna zgoditi, da bo tovrstnih meril še več, številna, ki veljajo danes, pa bodo opuščena. Optimizacija spletne strani ni za vsakogar. Oziroma, vsakdo se je lahko loti, je pa zelo različen izplen takega truda. Profesionalci namreč SEO spremljajo ves čas, hkrati pa imajo vzpostavljena tudi orodja (metriko), s katerimi lahko natančno ugotovijo, kaj bi v procesu optimizacije še lahko spremenili, da se stran uvrsti še višje. Skratka, če nimamo poglobljenega poznavanja področja, je SEO v večini primerov bolje prepustiti tistim, ki vedo, kaj delajo. Nekaj seveda lahko s spremembami na naši spletni strani storimo tudi sami, predvsem na področju vsebine.

Preberite si, zakaj je sploh vredno optimizirati spletno stran – več!

optimizacija spletne straniIzvirna in kvalitetna vsebina

Časi, ko je za dobro pozicijo zadoščala povprečna vsebina, s ponavljajočo se ključno besedo, so za nami. Zdaj je v ospredju vsebina – pa ne kakršna koli vsebina. Vsebina, ki ni podvojena, je izvirna, je kvalitetna in za uporabnika koristna. Ni torej več dovolj pretipkavati vsebine iz drugih spletnih mest, pa tudi dolžina prispevkov, ki se zdijo Googlu dovolj dolgi, da bi znali biti ustrezno informativni, poglobljeni in strokovni, se je skozi leta precej podaljšala. Včasih se je za SEO pisalo par 100 besed, važno pa je bilo, da se je ključna beseda pojavila v naslovu, pa na začetku prvega odstavka, pa še večkrat v besedilu. Danes je prevelika gostota ključne besede prej v škodo, kakor v pomoč. Članki morajo biti razčlenjeni, najbolje s podnaslovi, v več odstavkih in z izpostavljenimi poudarki. Ključna beseda se seveda tu in tam pojavi, ni pa glavna rdeča nit pisanja. Pisec besedila mora danes v glavni ozir vzeti predvsem vidik bralca. Vsebina mora biti bralcu ponuditi zanimive, uporabne in koristne informacije. Z njimi mora odgovoriti na uporabnikovo poizvedbo. Vsebina mora biti skratka zares kvalitetna. Dodatne točke spletna stran pridobi seveda s tem, če je njena vsebina na podstraneh povezana in prepletena, saj s tem daje signal Googlu, da neko spletno mesto s svojimi vsebina kvalitetno pokriva določeno področje. Pri slogu in slovnici velja biti zmeren. To pomeni, da stavki niso pretirano zakomplicirani in dolgi. Bolje se je izogibati stavkom, ki obsegajo cel odstavek. Namesto tega je bolje pisati jasne in pomensko nedvoumne stavke, ki jih lahko prebirajo množice. V kolikor gre za strokovna besedila se terminologiji in višji izrazni ravni seveda ne moremo izogniti. Slovnica mora biti čim bolj brezhibna, saj je to za Google dokaz, da je vsebina urejena in pregledana. V kolikor sami slovničnega izražanja niste vešči, boste najbrž potrebovali lektorja.

Kvalitetna in relevantna vsebina spletne strani ne bo dovolj za prva mesta v iskalniku, je pa gotovo osnovni pogoj, da lahko z optimizacijo spletne strani začnete resno.

© 28. 05. 2018 - RockinMacres.com. Oglaševanje.