Je jajčna dieta zares hitra in učinkovita?
| Članek je bil prebran 1,337 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Jajčna dieta v svetu diet velja za eno izmed najhitrejših in najbolj učinkovitih. Mnogi, ki so jo kdaj že poskusili, so v kratkem času izgubili veliko odvečnih kilogramov. Nekateri tako pravijo, da je na ta način mogoče v enem tednu izgubiti 4 kilograme, spet drugi v dveh tednih 10. Čeprav se mogoče sliši smešno, da bi lahko shujšali z uživanjem jajc, pa je nedavna študija Univerzev Louisana pokazala, da uživanje jajc za zajtrk pomaga pri topljenju maščob. Jajčna dieta temelji na tem, da so jajca kot živilo zelo nasitna. Če pojemo jajce, nas torej dovolj nasiti in zato med obroki ne posegamo po raznih nezdravih prigrizkih. Jajca so tudi bogata z beljakovinami in so bogat vir energije, kar to dieto loči od vseh tistih, po katerih se počutimo lačne in slabotne.

dietaKakšna je jajčna dieta?

Kot pove že samo ime diete, so osnova te diete jajca. Na dan naj bi tako zaužili med 4 in 6 jajc, kar jajčno dieto uvršča med visoko beljakovinsko dieto. Med jajčno dieto telo ne zaužije veliko OH in maščob, s tem pa ga prisilimo, da črpa snovi iz zalog maščobe in sladkorja – torej ga prisilimo, da topi maščobne in sladkorne zaloge. Dieta z jajci je torej zares hitra in učinkovita dieta, saj je mogoče z njeno pomočjo na hitro izgubiti večje število kilogramov, toda zaradi tega je po drugi strani ni priporočljivo izvajati dlje časa. Običajno jo ljudje izvajajo kak teden, nato pa nadaljujejo z raznovrstnim prehranjevanjem.

Ali jajčna dieta deluje?

V določenem smislu jajčna dieta deluje kot vse ostale diete. Na hitro je sicer zares mogoče izgubiti nekaj kilogramov, toda ti se bodo hitro povrnili, če po prekinitvi z dieto ne bomo spremenili svojih prehranjevalnih navad. Ta dieta je odlična za vse tiste, ki se soočajo z zares velikim številom prekomernih kilogramov, saj zanje pomeni hitro izgubo kilogramov in dobro popotnico pri ohranjanju izgubljene teže. Pogosto po tej dieti posežejo tudi mnogi tisti, ki imajo le nekaj kilogramov preveč – na ta način se jih rešijo, nato pa z uravnoteženo in zdravo prehrano skrbijo, da se izgubljene kile ne vrnejo nazaj. V vsakem primeru lahko rezultate jajčne diete na dolgi rok ohranimo le, če po končani dieti ne zapademo v stare, ustaljene in nezdrave vzorce prehranjevanja.

Je jajčna dieta zdrava?

Jajčna dieta nikakor ne predstavlja uravnoteženega in zdravega prehranjevanja, saj temelji na uživanju velikega števila jajc, organizem pa s tem ne dobi številnih drugih hranilnih snovi. Zato je pomembno, da se te diete ne držimo predolgo, ampak jo uporabimo samo za hitro izgubo kilogramov, nato pa nadaljujemo z uravnoteženim prehranjevanjem. Jajčna dieta tudi ni primerna za vsakogar, ampak bi bilo dobro, da se o njej posameznik prej pogovori z osebnim zdravnikom, ki lahko oceni, ali je oseba dovolj zdrava za takšno naglo izgubljanje telesne teže. Po sedmih dneh je potrebno dieto prekiniti, živil v dieti pa ne smemo nadomeščati s katerimi drugimi, temveč se je treba jedilnika strogo držati. Med obroki se sme uživati le čaj ali črna kava brez sladkorja, prepovedano je pitje alkohola. Za čas diete se lahko poslovite tudi od testenin in kruha. Dnevno je potrebno, med dieto in sicer, popiti vsaj 2 litra vode.

Če vas zanima še več v zvezi z jajčno dieto, poiščite Informacije na Hujsanje.info.

Preberite si tudi, kaj morate vedeti, če se lotite ločevalne diete. Več!

© 28. 05. 2018 - RockinMacres.com. Oglaševanje.